Friday, 26 June 2009

Bersyukurlah...dah 3 bulan berlalu..

“Permulaan yang separuh bermula

Berakhirnya entah bila

Bahagia..

Duka..

Akan kembali berputar

Lagi..

Dan lagi…

Selagi hayat

Masih abadi..

Mencari ERTI”




Ni first entry pasal benda tu..


Tgk calendar arini..


26 Jun 2009


Erm…26 Jun 2009


Pantas masa berlari,waktu pon berlari laju


Sekejap je dah 3 bulan berlalu






Suatu malam di 26 Mac 2009 ia bermula-(tarikh yg mengautomatikkan satu perasaan di jiwa jika mengingatinya)


Pelakon utamanya pastilah diri ini(yg peminjam kepada jari yg sdg menaip) dan juga kaklin @ syafiqa @ rumet


Erm dah 3 bulan peristiwa tu berlaku






Yang penyebab kepada diri ini bertapa kat HKL selama 12 hari (alhamdulillah jer..)


Yang penyebab kepada aku masuk OT dua kali


Yang penyebab kepada mak berkampung kat KL selama sebulan


Yang penyebab kepada ayah berulang dari ganu ke KL macam dari umah nakgi JERTEH


Yang penyebab kepada aku dengan indahnya ambik paper last final exam kat UPM di bawah pokok tepi dewan exam


Yang penyebab kepada…(berapa banyak penyebab kepada daa…)-akan diriwayatkan dlm entry yg laen,ensyaAllah


Yang penyebab kepada aku boleh bersenang lenang lenggang kangkung kat umah tika ni





Tika ini,


Aku hamper 80% menjalani kehidupan normal seperti sebelum 26 Mac 2009


Alhamdulillah..wasyukurilah


Melalui saat utk sampai ke persen 80%, banyak scene yg dilalui






Teringat masa duk umah kak,


Nak naik tangga memang xleh dgn kaki bertongkat dua..


Hehe..time nilah peluang abe buat jase


Jenuh setiap kali kena papah budak bertongkat tu


Dari duk menyewa di petaling jaya, abe berkampong kat umah kak kat Selayang






Macam2 gelaran dapat..


Memang kureng asam budak2 ni


OKU lah..


Cat lah..(singkatan dari cacaat)






Masa gi bookfair kat PWTC, boleh plak dgn selambanya, abe nak parking kat parking OKU (kerana susah dapat parking)..gelakkan org je kejenya


Kawan2 lamer laks, meriah jer datng jenguk kat umah


“machoolah mung xcident motor”-wesss…tak tahan


Rasanya, akulah wanita( muda…diulangi muda) yg satu2nya xcident kat kg tu..


Yg laen, mangsanya sebelum ni, sumer lelaki


Tu yg femes…tiap2 hari, akan adalah yg bertandang kat umah


Adapt berjiran…yg sakit dijenguk





Masa buat kenduri kat umah, depa x bagi buat keje


“mung tolong lipat tisu dahler”


“jie tolong masukkan bunga telur jelah, jgn buat keje berat..”


yess…dapat ngelak tolong makcik2 masak n basuh pinggan mangkuk


bila dah jupe Dr. 2nd appointment tu, dia dah bagi guna 40% kaki kanan


40 %? Camner nak ukur tu?

Lantaklah…dengan ukuran sendiri, diri ini mengambil keputusan utk buang satu tongkat


Tinggallah bertongkat satu

So…langkah makin pjg


Sebelum ni, makan pon kena tinggal pinggan atas meja makan (camner nak bawa benda dgn tgn dua2 kena pgg tongkat)


Dah masuk daporr…


Dan mak paling suka tegur (seriously maklah org paling hepi-macam nakwat entry khas nanti)


“ohh…kakg dah boleh buat air”


“ohh…kakg dah pgg sudip..”





Masa wat tahlil utk arwah tok,


Aku dah berani pegang vacuum


Tolong vacuum carpet sebelum org dtg baca tahlil


Yes..dengan selambanya dah campak kedua2 tongkat


Sedara mara dah cuak..


“bakpo suruh jie mesin kapet nyo?kaki x baek lagi tuh..”


KL version= “naper suruh jie yg vacuum karpet?kan kaki x sihat lagi?”


Selamba jawab diri ini “ tak po…dokto suruh wat latihan kaki-fisioterapi”







Bila nak bergambar kat pelamin masa abe kawen, aku campak tongkat dan jalan slow2…kacau daunlah tongkat ni( fuh…memang luper jasa tongkat)


Abe dah menjerit atas pelamin “weh…slow2 jie..bakpo tinggal tongkat”


Diri ini buat derk jer…” jom, cepat ambik gambar”


Bila dah balik dari Melaka, memang totally aku dah berani bercerai dgn tongkat


Biar apa org cakap


Aku berpegang pada nasihat dr. (hehe…)

“actually bila you selalu guna kaki you, dia akan bantu pertumbuhan tulang you jadi lagi cepat”







Sampailah sekarang..


Aku dah rasa makin ok tanpa tongkat


Walaupun masih x mampu berlari walaupun sekadar lari2 anak( lari2 bapak apatah lagi)


Walaupon masih solat duduk sebab still x dapat lipat kaki sepenuhnya


Next jumpe Dr. 13 Julai ni.


Harap jawapannya…”you dah bleh guna kaki 100%”







Perasaan?


Lega..syukur…bahagia dengan sakit itu..


Masih mengharap..berusaha...


Buatkan diri ini banyak berfikir…merenung..berubah (sket2 kot…masih sedang)





Trauma?


Ohh tidak…alhamdulillah


“kaklin trauma tak pasal hari tu?kesian kaklin,kan?akak x rasa per sebab akak x ingat aper2”


“trauma lah gak. Bila naik motor tu, rasa seriak jugaklah..terpikiaq2 macam maner kalau kereta mai belah. Tapi xdaklah trauma sampai menjerit2 macam org gilo tu”


“hahaha..haha…”


“kakzie, bila mai sini, nanti kita naik motor same2 lak, k?”


“ok jer…hehehe..”


Kagum ah dengan kaklin.( macam aka nada satu entry khas plak)


Bersyukur jugak dapat sahabat2 macam sahabat2 ni.( akan ada post special, insyaAllah)


Bersyukur…bersyukur…bersyukur…


Bersyukur aku dapat terima benda ni sebagai sesuatu yg positif akhirnya..



Tetiba teringat satu ayat Quran yg kami ( diri ini dan bahirah KCG) tulis kat kertas,tampal kat LPMI. Ingat lagi bahirah?ada lagi kot sekarang…try cek..



~apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan sahaja mengatakan “kami dah beriman”, sedang mereka belum diuji?~[ al-ankabut,2]



Ye,kita akan diuji dan akan diuji…dan aku harap aku lulus dalam ujian ini walaupon x dpt 4.0.

2 comments:

~kafalifmim~ 29 June 2009 at 12:23  

wah
nak nangis pun ada
baca entri ni
(penah ke nampak akak nangis??)

baru laa kaka dapat cite penuh tntg azie xcident

alhamdulillah
semua dh berakhir

macam ayat azie dlm blog akak
kapan lagi kita ketemu???

JUNDI UMMAH 29 June 2009 at 14:52  

Caiyyook...

.:: Asada Ryutaro;;..

e.d

"dan demi nafas yang Kau hembuskan dalam dada, ku berjanji utk menjadi yang terbaik"

"maafkanlah bila hati tak sempurna mencintaiMu,dalam dada ku harap hanya diriMu yang bertakhta"

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP